Tenhle podnik nenajdete na Facebooku, Instagramu, nemá ani vlastní web. Přesto nabídku malého bistra po dvou letech fungování můžete objevit v řadě internetových doporučení, v nabídce rozvážkových služeb a recenze na portálu seznam jej vynesly na třetí místo v žebříčku rychlých občerstvení v Praze 3. Nijak se přitom nevymyká z místních poměrů svým interiérem, a ani nabídka na „první dobrou“ nijak nevybočuje z řady jiných „kebabových“ provozoven na Žižkově. Čím to tedy je?
Proti zařazení mezi „kebabárny“ se ostatně vymezuje už nápis na výloze malé provozovna – „Nejsme kebab, jsme shawarma!“
A to přestože po vstupu dovnitř za pultem najdete obdobné otáčející se válce s masem, jako ve fastfoodech s nápisem Döner Kebab. V čem je tedy rozdíl?
„Shawarma je na Blízkém východě oblíbené pouliční jídlo, jehož základem je kuřecí, jehněčí nebo hovězí maso, které se peče na rožni a těsně před podáváním se nakrájí na tenké plátky. Shawarma se obvykle podává v pita chlebu nebo wrapu spolu s různými přílohami, jako je salát, rajčata, cibule nebo okurka,“ uvádí web Jidlo na cestách definici, která ale sedí i na kebab. Ten hlavní rozdíl je však v použitém koření.
Shawarma má původ v bývalé metropoli Osmanské říše Konstantinopoli, jež byla tavicím kotlem mnoha kultur a kuchyní a jejím předchůdcem byl pravděpodobně velmi podobný pokrm “döner kebab”. Od něj se ale liší kořením a bylinkami použitými v marinádě.
Co je ale také důležité je čerstvost produktů, ze lkterých je jídlo připravováno. A to u kebabu není zrovna pravidlem. Většina fastfoodů totiž jídlo na rotačním grilu připravuje z mraženého polotovaru – válce s masem se do provozoven dodávají ze specializované přípravny. Provozovatel žižkovské schawarmy však maso marinuje a připravuje na místě, což se výrazně projevuje na kvalitě i cvhuťové výjimečnosti jeho nabídky.
„Doslova “Hidden Gem” na Žižkově, neb dokonce v celé Praze. Výborná domácí shawarma, pestrý výběr omáček (kde bych vyzdvihla především tu pomerančovou) a luxusní domácí falafel, který mi byl nabídnut k ochutnání,“ píše v recenzích na podnik Adéla Stiborová.
Z tisícovky recenzí na Googlu zíslkal žižkovský fastfood hodně nadstandardní hodnocení 4,8. Najdou se ale i tací, kteří zjevně dají raději přednost tradici.
„Jídlo přišlo rychle a bylo teplé. Čerstvé suroviny jsou fajn, ale celou chuť bohužel totálně kazí nakládané okurky. Celé to pak chutná divně kysele. Škoda,“ píše jeden recencent.
Jestli je žižkovská schawarma tím pravým pro vaše chuťové pohárky, či nikoliv – musíte nakonec rozhodnout sami. Pokud jste tak, tedy, zatím neučinili.